Élénkülő piac, csökkenő árak, javuló hitelezés - Lakáspiac 2010

2009. December 18., Péntek - 10:21

Élénkülő piac, csökkenő árak, javuló hitelezés - Lakáspiac 2010


2010-ben a tranzakciószámok növekedése, az első félévben továbbra is csökkenő árak, a hitelezési volumen csekély növekedése várható, bizonytalan politikai környezetben. A piacot olyan tényezők befolyásolják majd, mint a csökkenő illetékek, és a vagyonadó bevezetése. A támogatott hiteleknek nem valószínű, hogy komolyabb hatásuk lesz. 2011-re hiány lehet új lakásokból.


A 2010-es évben az előrejelzések szerint összességében élénkülni fog a lakáspiac, pontosabban csak a második félévben indul majd meg az erősödés. Azonban hogy a 2008-as, vagyis a válság előtti állapot visszatérjen, minimum 2011-ig várnunk kell. A lakásárak csökkenő tendenciája az első félévben valószínűleg továbbra is megmarad, a még mindig alacsony keresletnek megfelelően. A hitelezési volumenek tekintetében az idei évhez képest csekély növekedés várható, annak ellenére, hogy a visszaesés tartós lehet. A jövőre vonatkozó jóslásokat igencsak megnehezítik a bizonytalan tényezők, ezek közül a legjelentősebb a parlamenti választások.


A választásokig hátralévő időben, és még az utána következő hónapokban sem várható nagyobb politikai döntés, ezért a lakosság valószínűleg kivár. Januártól csökken a 4 millió forintnál drágább lakások illetéke, az ár 4 millió forint fölötti része után 6 százalék helyett 4 százalékot kell majd befizetni. Ez lökést adhat a piacnak az év elején.


Szintén hatással lehet a piacra az ingatlanok után fizetendő vagyonadó. Bár ennek bevezetését már elfogadta a parlament, de hogy hosszútávon mi lesz a sorsa, az valószínűleg a választások eredményétől függ. Az ingatlanadó bevezetésével januártól fontos szempont lehet, hogy az ingatlan forgalmi értéke ne haladja meg a 30 millió forintot. 30 milliós forgalmi érték alatt 0,25 százalékot, 30-50 millió forint között 0,35 százalékot kell majd fizetni az ingatlanok után.


Az októberben bevezetett támogatott hitelkonstrukció az azóta eltelt hónapok tapasztalatai alapján várhatóan jövőre sem lesz pozitív hatással az újlakás-piacra. Maradnak tehát a beruházók kínálta kedvezmények, és értékesítés-ösztönző megoldások, ugyanakkor 2010-ben 50 százalékkal kevesebb új lakás épülhet fel, mint idén. Emiatt 2011-re akár hiány is kialakulhat új lakásokból, így a legnépszerűbb lakástípusok jó befektetési lehetőséggé válhatnak jövőre.