Könnyűszerkezetes házak szerkezeti leírása

Az épületeket nem csak kivitelezzük, hanem meg is tervezzük. Minden épületet egyedi tervek alapján készítünk, maximálisan alkalmazkodva a telek adottságaihoz, a területre érvényes előírásokhoz és nem utolsósorban az egyéni elképzelésekhez és igényekhez. Éppen ezért nincsenek típusterveink, hiszen két egyforma adottságú telek és két azonos elképzelésekkel rendelkező építtető is ritkaság. A változó igényekhez való alkalmazkodást a szerkezetünk is segíti, mert nem elemekből, és nem kötött raszterhálóban készülnek, hanem a helyszínen szereljük őket.


Alapozás


Az alapozás készítése lényeges különbséget nem mutat a hagyományos alapokhoz képest, csak annyit, hogy a sávalap készítéséhez vékonyabb lábazatvastagság is elegendő (30 cm), valamint a karcsúbb szerkezet miatt az ugyanakkora hasznos terület kisebb külméretekkel érhető el (kb. 10-15 %), mely már az alapozás költségeit tekintve sem elhanyagolható. (Természetesen ez az arány több vonatkozásban is érvényes az épületekre.)


Vázszerkezet


Az épületek tartószerkezete (akárcsak a hagyományos épületek tetőszerkezete) fából készül. A faanyag védőkezelése a fatelepen történik idő, és időjárással szemben ellenálló, hatékony, élőlényekre ártalmatlan vegyülettel. A faanyag védelméről minden szállítmány műbizonylattal rendelkezik. A külső falak vázszerkezete (mely függőleges oszlopokból, vízszintes bordázatból, kiváltásokból, merevítésekből áll) 15 cm vastag. A megépülő épületekről az engedélyezési terv alapján minden esetben statikai számításokra alapozott szerkezeti terveket készítünk. A nehezebb tárgyak felfüggesztéséhez (vízmelegítők, kazánok, konyhaszekrények stb.) a szerkezetbe külön megerősítéseket helyezünk el, emellett a gipszkarton is lehetővé teszi bizonyos határok között, a nehezebb tárgyak felerősítését. A födém a burkolatokkal együtt kb. 30 cm vastagságú, a gerendák futására merőlegesen bordázva, a tetőtérben (vagy padláson) ritkított deszkázattal borítva. Tetőtér beépítés esetén, a deszkázatra hangszigetelő réteg és egy 15 mm vastagságú építőlemez kerül. Épületeink hagyományos tetőszerkezettel készülnek. Tetőtér beépítés és annak lehetősége esetén páraáteresztő tetőfóliát alkalmazunk, így a szarufák teljes magasságukban hőszigetelhetőek (15 cm). A tető héjalásának anyaga kötetlen, bár tagoltabb tetőformák esetén, egyes rendszerek jobb tartozékaik miatt, határozottan alkalmasabbak a feladatok megoldására.


Hőszigetelés


A házak hőszigetelése a külső határoló szerkezetekben 15 cm vastagságú üveggyapot, mely a vakolatrendszerrel együtt hozzájárul a téglaházakhoz képesti legalább 40-45 %-os fűtési energia megtakarításához. Földszintes épületeknél a mennyezetbe 15 cm vastagságú hőszigetelés kerül, hiszen ebben az esetben véglegesen a külső falak és a földszinti mennyezet mentén kerül lezárásra az épület. A hangszigetelés érdekében a belső falakat is kitöltjük üveggyapottal.


Vázszerkezet burkolása


A 15 cm vastag külső falakat 12 mm-es cementkötésű forgácslappal (a burkolat időjárás és fagyálló, kiváló fizikai és mechanikai tulajdonságokkal) burkoljuk. A falak belső oldalán a gipszkarton alá, 1 réteg OSB építőlapot helyezünk el. A belső borításra (falak, mennyezetek, ferde tetősíkok) használt tűzgátló gipszkarton építőlapok segítik a belső felületek gyors, esztétikus kialakítását, impregnált változataik a vizes helyiségekben használhatók. A külső falak vastagsága a vakolatrendszerrel együtt kb. 23 cm, a belső válaszfalak vastagsága 12,4 cm.


Nyílászárók


Nyílászárók beépítésével kapcsolatban nincsen semmilyen megkötés, lehetnek típus vagy egyedi kivitelűek (szabványos hőszigetelő képességgel). A homlokzatokon nagyobb üvegfelületek kialakítására is lehetőség van.


Épületgépészet


A villanyvezetékek szerelése egyszerű, a vázszerkezetben megoldható. A kapcsolók, dugaljak a falszerkezetbe süllyeszthetőek. A vízvezetékek a falszerkezetben vezethetőek, illetve ún. szerelőfal mögé rejthetőek, mely a fürdőszoba funkcionálisan is használt, esztétikus része lehet. Az épületekben a folyamatosan szabályozható központi fűtés a legegyszerűbb, és leggazdaságosabb megoldás. Egyéb rendszerek is elképzelhetőek, de csak kiegészítésként, esztétikai szempontból ajánlhatók. A fűtés vezetékei a földszinten, a szerkezet felállítása után készülő (víz- és hőszigetelt) aljzatbetonba kerülnek. Az épületek készülhetnek hagyományos falazott, vagy a gazdaságosabb, korszerűbb kéményekkel.


Belső felületképzések


A padlóburkolatok kiválasztását a szerkezeti tényezők egyáltalán nem befolyásolják, itt a célszerűség és az egyedi igények alakítják a belső tereket. Hasonlók mondhatók el a falfelületek kialakításáról is. A megfelelően előkészített gipszkartonlapok (a gipszkartonhoz beszerezhető szalagokkal és hozzájuk tartozó anyagokkal glettelve, előkészítve, vizes helyiségekben mély alapozva) azonnal festhetők, tapétázhatók, csempézhetők.


Vakolás


A szerkezet elkészülte után néhány hónappal az épület hőszigetelő vakolatrendszerrel (4-5 cm vastagságban, Dryvit vagy bármely hasonló rendszerrel) vakolható. Ekkorra már csak szakavatott szemek tudják őket megkülönböztetni tégla társaiktól. Természetesen a lehetőség adott rá, hogy más homlokzatburkolatot választva az épület külső megjelenése megváltozzon.


Ingatlan keresés

Település:

Méret:

-

Állapot:

Típus:

Ár:

- millió Ft

Rendezés: