Az Alkotmánybíróság eltörölte az ingatlanadót

2010. Január 26., Kedd - 17:00

Az Alkotmánybíróság eltörölte az ingatlanadót


Az AB visszamenőleg megsemmisítette a vagyonadó ingatlanokat érintő részét. A testület alkotmányellenesnek találta, ezért eltörölte a lakásokra és üdülőkre kivetett adót, megmarad viszont az autókat, a vízi- és légi járműveket terhelő vagyonadó.


A vagyonadó-törvény előírása szerint az ingatlan tulajdonosának magának kellett volna meghatároznia ingatlana forgalmi értékét, majd annak megfelelően eldöntenie, hogy köteles e adót fizetni, vagy sem. Az APEH azonban öt éven belül jogosult lett volna megbecsülni és felülbírálni a lakás vagy üdülő értékét, mely ha több mint tíz százalékkal eltér a tulajdonos által megállapított és bevallott értéktől, bírságot kiszabni. Ha minden fél jogszerűen jár is el, abban az esetben is akár 30-40 százalék lehet a különbség a két becslés között. Az Alkotmánybíróság szerint pedig ez a szabályozás jogbizonytalanságot eredményez, és az adóalany egyoldalú kockázatot kénytelen vállalni.


Az AB ezért visszamenőleges hatállyal eltörölte a lakóingatlanokra vonatkozó vagyonadót, ami azt jelenti, hogy a január 1-én hatályba lépett törvény ide vonatkozó részét semmisítették meg. Akiket valószínűleg érintett volna az ingatlanadó, semmilyen teendőjük nincs, mert eddig egyetlen adóbevallási vagy befizetési határidő sem járt le. Az ingatlanok után tehát nem kell bevallást készíteni, sem adót fizetni tavasztól.


Az Alkotmánybíróság azt is kifogásolta, hogy az ingatlanokat esetlegesen terhelő adósságokat nem lehet beleszámítani a forgalmi értékbe, valamint, hogy a lakóingatlanok adóztatása nincs tekintettel az adóalanyok jövedelmi helyzetére. Alkotmányellenesnek minősítették továbbá azt is, hogy a lakóingatlanokon kívül más típusú ingatlanokra nem vetették ki az adót, mint például ipari ingatlanok, gyárak, banképületek.


Az AB hangsúlyozza, az ingatlanadó önmagában nem sérti az alkotmányt, a vagyon és azon belül az ingatlantulajdon adóztatása számos országban alkalmazott megoldás. A testület lényegében azt kifogásolta, hogy - bár becslésenként 30-40 százalék is lehet a különbség - a törvény maximum 10 százalékos eltérést tolerál a tulajdonos és az adóhivatal által megállapított forgalmi érték között. Az ingatlanadó tehát akár újra hatályba léphet, ha például a tolerálási küszöböt magasabbra teszik, és az AB jóváhagyja a törvényt. A törvénymódosítás politikai akarattól függ.


Címkék: ingatlanadó