Nyomott árak a luxusingatlanok piacán - Hosszútávon jó befektetés

2009. December 24., Csütörtök - 12:38

Nyomott árak a luxusingatlanok piacán - Hosszútávon jó befektetés


Bár a válság kevésbé érintette a prémium kategóriás ingatlanok piacát mint a tömegpiacot, azért a vásárlók ebben a szegmensben is jelentősen megritkultak. Nagyot estek az árak, és még ezek is erősen alkuképesek. Nem rossz befektetés most a luxusingatlan, de hosszútávra érdemes tervezni, és jól meg kell fontolni a döntést.


A luxusingatlanok szegmense alapvetően is az átlagnál sokkal kevésbé pörgő piac, akár több évbe is beletelik, mire egy-egy prémium minőségű lakás vagy villa sikeresen eladásra kerül. Ezek az ingatlanok tavaly ősz óta különösen nehezen találnak vevőre, de már a válság kitörése előtt is bőven akadtak sok ideje hiába hirdetett luxusingatlanok. Azok a vásárlók pedig, akik mégis ebben a kategóriában keresgélnek, sokkal körültekintőbbek, jobban megfontolják döntésüket.


A luxus egy meglehetősen összetett fogalom, alapvető jellemzői a hely, a környezet, a ház külső állapota és a lakásbelső kialakítása, felszereltsége. Elsődleges szempont, hogy az ingatlan az adott kerület vagy település legjobb, legszebb részén helyezkedjen el, valamint a legmagasabb minőségi követelményeknek feleljen meg. Ám az ingatlanokra akasztott luxus jelzőt az utóbbi időben sokkal inkább marketing fogásként, vevőcsalogató elemként használják, nem mindig jelent valóban prémium kategóriát. A társasházak nem feltétlenül a legfelkapottabb városrészeken épülnek, és sok esetben a színvonaluk is alulmarad. A hirdetésekben sokszor kapják meg a luxus jelzőt jó elhelyezkedésű, de régi, felújítandó ingatlanok, a Rózsadombon található kockaházak, de akár panellakások is.


A csekély kereslet miatt jelentősen csökkentek a prémium kategóriás ingatlanok árai. A válság kitörése előtt budai társasházi lakások milliós négyzetméteráron is könnyedén elkeltek, a II. és XII. kerületben illetve a Balatonnál pedig 600-800 ezer forintot fizettek panorámás luxuslakások négyzetméteréért. Ma egy 125 négyzetméteres belvárosi lakás a korábbi 700 ezer forint helyett 450 ezer forintba kerül négyzetméterenként.


Tavaly ősz óta a külföldi befektetők szinte teljesen eltűntek a magyar ingatlanpiacról, a hazai vevők nagy hányadát vagy a finanszírozás hiánya, vagy a magas fenntartási költség tartja vissza. Szintén elrettentő tényező a bizonytalan hozam, és hogy később csak nehezen, akár 1-3 év alatt értékesíthető az ingatlan.


Értékbecslők szerint a valódi prémium kategóriás, vagyis a 100 milliós ártól kezdődő ingatlanoknál átlagosnak mondható a 15%-os alku, de ha a tulajdonosnak sürgős az eladás, ennél többet is engedhet.


A nyomott árak miatt most jó befektetés lehet a luxusingatlan, de csak akkor, ha hosszútávra tervezünk, akár 10-15 éves távban érdemes gondolkodni. Ajánlott azonban alaposan megfontolni a döntést, ha nem akarunk bukni az üzleten. Fontos, hogy tisztában legyünk a környék telekáraival, mert előfordulhat, hogy olcsóbban építhetünk saját igény szerinti épületet, mint a kiszemelt ingatlan vételára. Számolni kell az esetleges átalakítások költségeivel is, mert az egyre igényesebb vevőknek nem biztos, hogy mindenben megfelel az ingatlan.