Mi történt a lakáspiacon 2009-ben - Gyenge kereslet, csökkenő árak

2009. December 16., Szerda - 12:08

Mi történt a lakáspiacon 2009-ben - Gyenge kereslet, csökkenő árak


A tranzakciószámok és a lakásárak csökkenése jellemezte idén a lakáspiacot. Élénkült az albérleti piac, a bérleti díjak mégis csökkentek. Kevés lakás épült, de még kevesebbre volt vevő. Innovatív értékesítés-ösztönző megoldások a beruházók részéről.


Kevés eladott ingatlan


2009-ben a Budapesti ingatlanforgalom körülbelül a tavalyi év kétharmada, vidéken még ennél is több, nagyjából 50%-os a visszaesés. Az első néhány hónapban nem csak azok a vásárlók maradtak el, akik a szigorodó banki feltételek miatt nem kaptak hitelt, hanem azok is kivártak, akik még így is hitelképesek lettek volna. Az állami támogatások és szocpol július 1-től való megszűnésének híre ideiglenes élénkülést hozott, azonban nyáron ennél sokkal jelentősebb visszaesés következett be. 2010 januárjától csökken a 4 millió forintot meghaladó ingatlanok illetéke, így sokan elhalasztják a lakásvásárlást, ez pedig visszafogja a forgalmat az utolsó hónapokban is.


A lakásárak csökkenése


Bár az éveleji becsléseknél kisebb mértékben, de egész évben csökkentek a lakásárak. Különösen az év második felében, amikor a megszűnő támogatások egyébkén is lelassították a piacot. A panellakások négyzetméterára január és június között országos átlagban 2,3 százalékkal, június és november közöt 9,5 százalékkal csökkent. A téglalakások az első félévben 13,9 százalékkal, az év második felében 13,5 százalékkal kerültek kevesebbe átlagosan.


Az élénkülő albérleti piac ellenére a bérleti díjak csökkenése


A lakáshitelek magas elvárt önrésze miatt sokan voltak kénytelenek a lakásbérletet választani. A kedvezőtlen lakáshitel konstrukciók azokat is inkább az albérlet felé terelték, akik pedig rendelkeztek elegendő önrésszel. Azonban a lakásbérlet kínálat nagyobb ütemben emelkedett, mint a kereslet, így a bérleti díjak az új keresleti többlet ellenére mégis csökkentek. Átlagosan 10-15 százalék volt a csökkenés mértéke, a drágább környékeken a bérleti díj akár a háromnegyede is lehet a tavalyinak.


Kevés átadott új lakás, ennél is kisebb kereslet


Idén 30 százalékkal kevesebb új lakás épült, mint 2008-ban, a kereslet viszont ezt is alulmúlta. Budapesten az eladatlan lakások száma 2900-ra nőtt. Hogy eladják épülő vagy már megépült új lakásaikat, a beruházók kedvezményekkel próbálták ösztönözni az értékesítést. Több nagy fejlesző is kínálta azt a lehetőséget, hogy a foglaló és havi bérleti díj fejében a vevő adott ideig a lakásban lakhat, a vételár fennmaradó részét pedig ráér ezután kifizetni.


Az ingatlanközvetítők szerepe változatlan


Az ingatlanukat eladásra kínálók többsége továbbra is eleinte saját maga hirdeti meg az ingatlant, de ugyanannyian vették igénybe végül közvetítők segítségét, mint tavaly. A fővárosban átlagosan az eladott ingatlanok 43 százaléka ingatlanközvetítőn keresztül cserélt gazdát.


Címkék: lakáspiac