Lassul az ingatlanpiac: jövőre csökken az illeték, sokan várnak a lakásvásárlással

2009. December 14., Hétfő - 14:15

Lassul az ingatlanpiac: jövőre csökken az illeték, sokan várnak a lakásvásárlással


Az utóbbi hetekben a budapesti ingatlanpiac lassulása volt érzékelhető, és ez várhatóan idén már így is marad. Ennek oka a jövőre csökkenő illetékek, aminek következtében sokan 2010-re halasztják a lakásvásárlást. Ez egy 10 millió forintos lakás esetén közel 200 ezer forint megtakarítást eredményezhet.


Az elmúlt években jellemzően magas volt a forgalom az utolsó hónapokban, ugyanis sokan így kerülték el a nyereségadó befizetését. Idén viszont sokan kivárnak, mert januártól az eladásra kerülő, 4 millió forintos forgalmi érték fölötti ingatlanok után fizetendő illeték 6%-ról 4%-ra csökken. A 4 millió forint alatti ingatlanok illetéke továbbra is 2% lesz.


Nem biztos, hogy érdemes elhalasztani a lakásvásárlást, mert a jelenlegi piaci helyzetben az eladók rugalmasabbak. Rendkívül kevés a vevő, idén egész évben alig kelt el több lakás, mint tavaly egy hónap alatt. Így a vásárló kedvezőbb árat alkudhat ki, és akár jobban járhat, mint jövőre az illetékcsökkenéssel.


A külföldi befektetők rendszerint a tavaszi hónapokban vásárolnak a legaktívabban, most azonban valószínűleg 2-3 évet is várni kell rájuk. Jövő év tavasszal olyan, főleg olasz és izraeli befektetőkre lehet csak számítani, akik nagyobb kockázatot is hajlandóak vállalni az ingatlan befektetéseiknél.


Jelenleg a magyar bankok hitelkonstrukciói magas önrészt várnak el, és a kamatok túl magasak a külföldi befektetőknek. Így banki segítséggel csak akkor éri meg nekik ingatlant vásárolni, ha a törlesztőrészleteket fedezi a havi bérleti díj. Ezért az átlagos, kis kockázattal befektető külföldiek majd akkor térnek vissza Magyarországra, amikor a bankok alacsony önrésszel kínálják hiteleiket.


Címkék: ingatlanpiac