Növekvő építési költségek: most érdemes lakást venni?

2009. December 15., Kedd - 14:18

Növekvő építési költségek: most érdemes lakást venni?


Szigorúbb szabályok, drágább építőanyag, és magasabb kivitelezési költségek. Ezek drágítják meg az ingatlanépítést annyira, hogy most érdemesebb kész lakást venni, mint építtetni. Ugyanis egy kész új lakás árának megfelelő pénzből mindössze szerkezetkész állapotig lehet felhúzni egy társasházi lakást.


Szerkezetkész lakásokat nagyjából 190-240 ezer forint közötti négyzetméteráron kínálnak, ezekre körülbelül 50 ezer forintot kell még költeni négyzetméterenként a befejezéshez. Jövőre pedig várhatóan tovább nőnek az építési költségek.


A magas költségeket az okozza, hogy az új szabályozás szerint a 4 vagy több szintes társasházakba liftet, 12 lakás fölött teherliftet kötelező beépíteni.


Így, a csökkenő banki betéti kamatok és a várhatóan emelkedő ingatlanárak mellett valószínűleg jobban megéri lakásba fektetni, mint bankban tartani a pénzünket. A lakást kiadhatjuk albérletbe, ezzel is bevételt szerezve. Érdemes tudni, hogy az adójogszabály szerint az új ingatlan eladásából származó haszon 5 év elteltével illetékmentes.


Címkék: lakáspiac